Света на колите http://koli.lzyi.com Sun, 14 May 2017 18:11:41 +0000 Joomla! - Open Source Content Management bg-bg 4-те основни причини да купуваме нови авточасти http://koli.lzyi.com/item/35-4-те-основни-причини-да-купуваме-нови-авточасти http://koli.lzyi.com/item/35-4-те-основни-причини-да-купуваме-нови-авточасти

Много често на шофьорите им се налага да правят подмени на авточастите по колата си, особено когато минават по много километри на ден. Именно поради тази причина ще ви посочим четирите основни причини заради които трябва да си купувате нови авточасти, а не втора ръка.

Всички знаем, че частите за кола втора ръка не са токова сигурни, много по-бързо се износват и доста често ни създават допълнителни проблеми, да не говорим за факта, че нямат гаранция. Факт е, честите на различните коли са различно скъпи, а и направени по различен начин и с различна здравина, но когато избирате част с която ще подмените старата е добре да е оригинална и по-скъпа отколкото да рискувате живота и здравето си за дребни стотинки и да вземете менте.

Както знаем старата поговорка „евтиното винаги излиза по-скъпо“ и тук тя важи с пълна сила. Факт е, че много катастрофи стават именно заради неизрядни елементи от колата, а в последствие се оказва, че те е са били оригинални, а ментета или още по-зле, били са просто закърпени временно. Не бива да си позволявате този лукс, защото така застрашавате не само вашият живот, но и този на спътниците си и околните. По-добрият вариант е да продадете колата на части или да си вземете каското и да си намерите друга кола. Ако пък колата ви е в много трагично състояние, решението е да я дадете за добри пари в някоя автоморга.

Трябва като отговорен шофьор да поддържате колата си и да я познавате добре, както и да ходите на годишните и другите редовни прегледи, за да сте сигурни в нея. И пак повтаряме да не купувате ментета, защото човешкият живот не струва токова и те няма да ви предоставят това от което имате нужда и рано или късно ще съжалявате за постъпката си.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 15:35:22 +0000
Как да разбера дали катализатора е за смяна http://koli.lzyi.com/item/34-как-да-разбера-дали-катализатора-е-за-смяна http://koli.lzyi.com/item/34-как-да-разбера-дали-катализатора-е-за-смяна

Доста от нас не са на ясно с авточастите по колата си, а и не е нужно всеки да разбира от всичко, но е добре да знаете кога нещо не е наред в катализаторът на возилото ви и как действително работи. Именно поради тази причина ние ще се опитаме да ви обясним принципът му на работа.

Това, което трябва да знаете е, че катализаторът улавя изгорелите газове от возилото ви и не позволява да навлязат в атмосферата и да замърсят безвъзвратно околната среда. Във всеки автомобил трябва да има катализатор, който е във форма на гърне и е поставен между двигателя и ауспуха.

Интересен факт е, че катализаторите са задължителни в много държави и са на пазара още от 1975 г. Интересно е да знаете и как е устроен.

Първото, което ще ви кажем е, че катализаторите са много издръжливи и колата ви може да сдаде багажа заедно с тях от старост. Цялото действие всъщност се извършва от вътрешността му където има пореста пита с множество канали от керамика или метал, на които стените са покрити от ценни метали, като платина, паладий и родий, които в съприкосновение с газовете образуват химична реакция и пречистват вредните газове.

Факт е, че има оксидационни катализатори, които са доста по-скъпи заради металите в тях, а редукционните преобразуват азотния оксид в азот и кислород.

Интересно е да знаете, че на годишния технически преглед се измерва и количеството на изгорелите газове и ако катализаторът ви не е в ред или нямате няма как да минете прегледа.

Ако той не е в ред може да се е запушил и трябва го прочистите или подмените, а това може да стане само при повреда в колата като  лош реглаж, недобро уплътнение, лоши запалителни свещи и други.

Преглеждайте катализатора и се грижете за стартовата система, за да си нямате проблеми.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 15:35:00 +0000
Поддръжка на климатика http://koli.lzyi.com/item/33-поддръжка-на-климатика http://koli.lzyi.com/item/33-поддръжка-на-климатика

Всеки шофьор знае колко е важно в колата си да има климатик и да е работещ. Нуждата от него се усеща най-вече през големите горещини на лятото и през мразовитите зимни дни, и всеки знае колко е неприятно когато той не работи. Именно за това ще ви разкажем малко повече за климатиците в колата и с какви проблеми можете да се сблъскате и как трябва да ги предотвратите.

Това, което трябва да знаете е, че климатика е част от охладителната система на автомобила, въпреки, че доста често забравяме за неговата поддръжка, което никак не е добре. За това трябва освен на другите части на колата да се грижите и за климатика, ако не искате да изпаднете в неприятна ситуация.

Ще ви обърнем внимание как се поддържа правилно климатичната система през зимата и какво точно трябва да правите. Трябва да знаете, че въпреки, че не ви е толкова студено в даден ден трябва да пуснете климатика да поработи, правете това задължително поне два пъти в месеца. Това се налага за да не амортизира системата и елементите от които е направена.

Другият важен момент при минусови температури и проблеми с обледяването на колата ви е да пуснете климатика и да изчакате да си свърши работата, а това става като изсушава въздуха в купето на колата и така размръзва стъклата, като сте го пуснали на повече градуси.

Другото важно нещо, което не трябва да пропускате и да следите е уплътненията на маркучите на климатичната системаи филтрите, които трябва да чистите редовно. И на последно място е профилактиката, която е наложителна за добрата работа на цялата климатична система, а тя най-добре се прави в сервиз, от човек който си разбира от работата и може навреме да отстрани неизправностите и да ви „спаси“ от неприятно усещане и така да си спестите доста пари. 

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 15:34:33 +0000
Проблеми с чистачките http://koli.lzyi.com/item/32-проблеми-с-чистачките http://koli.lzyi.com/item/32-проблеми-с-чистачките

Всеки един автомобил има чистачки и не рядко се сблъскваме с проблеми в тяхното правилно функциониране, което може да се дължи на редица неща. Това, което трябва да знаете е, че чистачките не са само движещите се повърхности върху стъклото на колата ви, а една доста сложна система от изключително много важни части, които задействат механизмът и ви помагат да шофирате при неблагоприятни климатични условия.

Факт е, че проблемите с чистачките се случват доста по-рядко отколкото проблемите с другите части на колата, но е добре да сте подготвени и да сте на ясно за какво става въпрос.

Ако имате проблем с тях първото нещо, което трябва да проверите е релето или бушонът, които може да са изгорели и да са за смяна. Това се установява много лесно, защото като го подмените те ще заработят. Ако се окаже, че не е това другият проблем може да се намира под капака, където се намира моторът за тях. Това, което трябва да направите е да чуете как работи моторът, когато дадете контакт и ги включите. Ако не чувате моторът или го чувате, но чистачките не се движат се налага по-обстоен преглед и по-сериозен ремонт.

Другата причина за повредата може да е в неизправни жици, разместил се елемент или скъсани маркучи, за което ще трябва да прегледате и затегнете всеки детайл в системата. Моторчето също може да ви създава проблеми, а това можете да установите с тест лампа.

Последната причина, която може да ви създаде сериозни главоболия е ако пистата на платката е износена, нередовна жичка или нещо подобно, което не позволява системата да направи контакт. Тогава всичко трябва да се разглоби, прегледа и почисти, след което да се сглоби наново много внимателно.  

Това са доста важни съвети, които могат да ви спестят доста главоболия и нерви, както и пари дадени на някой майстор, а за резерви части вижте в нашия сайт.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 15:34:11 +0000
Колко е важно да се сменя маслото на двигателя http://koli.lzyi.com/item/31-колко-е-важно-да-се-сменя-маслото-на-двигателя http://koli.lzyi.com/item/31-колко-е-важно-да-се-сменя-маслото-на-двигателя

За да функционира правилно колата ви и да не се чупи изненадващо и да давате луди пари за ремонти е добре да знаете някои неща за маслото и значението му в двигателя, който е една от значимите авточасти в колата.

Първото нещо, което трябва да ви припомним е, че без масло двигателят няма как да издържи много и за това трябва внимателно да го следите. Именно поради тази причина шофьорите доливат или напълно сменят маслото на определени километри, за да са сигурни, че колата няма да ги остави на пътя. За доливането и смяната на маслото има определени правила, които трябва да знаете и да спазвате, за да можете да карате сигурно и безопасно.

При доливането на масло в двигателя е важно да следите до къде е, то не трябва да е в критичните граници – повече или по малко от обозначенията, а това се учи още при кормуването и всеки е на ясно. При смяната на маслото нещата стоят по по-различен начин. То трябва да се сменя на определени километри – от 11 000 до 14 000 километра, а ако колата се кара интензивно и всеки ден се пропътуват много километри се сменя веднъж в годината.

Това са задължителни стъпки и ако не ги спазвате може сериозно да повредите двигателя си, защото маслото намалява триенето. Рискът от инцидент на пътя е много голям ако двигателят ви се повреди и за това трябва да го следите. 

Знайте, че трябва да следите нивото на маслото поне веднъж в седмицата ако шофирате всеки ден или ако карате колата рядко – преди излизане. Така можете да видите проблемът навреме и да реагирате адекватно, а не да останете неприятно изненадани.

Важно е да знаете, че всички фактори са много важни и трябва да ги спазвате и следите, за това не трябва да забравяте и периодичните технически прегледи.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 15:33:32 +0000
За автомобилните гуми http://koli.lzyi.com/item/30-за-автомобилните-гуми http://koli.lzyi.com/item/30-за-автомобилните-гуми

Всяка една част от колата е важна за това да се движи и да се чувствате комфортно и сигурно в нея, но несъмнено едни от авточастите без които няма как да подкарате возилото си са гумите. Това е напълно ясно на всеки човек, но не всеки осъзнава колко е важна тяхната роля и колко добре трябва да се грижим за тях и да ги подменяме редовно.

На всички ни е ясно, че подмяната на гумите е неминуема, не само през пролетта и есента, за сезоните, но и когато са износени и рискуват здравето ни. Разбираме и колко средства ни струва това, но няма как да се разминете без да ги вложите и да очаквате да карате нормално и безопасно.

Не трябва да забравяте да поддържате гумите на автомобилът си в добро състояние, а ако искате да спестите пари най-сигурния начин е да намерите най-подходящите гуми за вашата кола според зависимост от сезона.

За целта трябва да знаете характеристиките на колата си и да потърсите в нета идеалните гуми на идеалната цена. Поддръжката на такива гуми е лесна, защото трябва да следите налягането в тях – атмосферите трябва да отговарят на колата ви, за да не се износват бързо и на различни места, което може да ви докара доста главоболия.

Друг начин да поддържате гумите си в добро състояние е да следите грайферите и протекторите, които не могат да са под определени милиметри. Ако следите износването ще можете по-лесно да предвидите кога ще са ви нужни средства за закупуване на нови гуми.

Съхранението на сезонните гуми също е важно, защото при неправилно съхранение може да се наложи да си купите нови преждевременно, дори със старите да сте карали 200 километра, което никак не е хубаво. Следвайте правилата и ще карате доста повече с едни и също здрави и сигурни гуми.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 15:32:55 +0000
Алармена система http://koli.lzyi.com/item/29-алармена-система http://koli.lzyi.com/item/29-алармена-система

Алармената система на автомобила представлява електрическо устройство, което се монтира и инсталира в колата. Тя има за цел да предотврати евентуален опит за кражба на автомобила или части от него. Когато се задейства, автоалармата издава звуци, които могат да бъдат от собствения клаксон на автомобила, да наподобяват сирена, предварително записани словесни предупреждения или комбинация от няколко от тези звуци.

Когато се включи автоалармената система на колата, освен силните звуци, аварийните светлини на автомобила светят предупредително. Комбинацията от тези две действия, има за цел да предупреди собственика на колата, че някой се опитва да я отвори или да наруши целостта й. Автомобилните аларми са различни, и се монтират по различен начин. По-съвременните такива, могат да задействат прекъсване на различни електрически вериги в системата на автомобила, което пък от своя страна да затрудни или да предотврати запалването на автомобила.

Атоалармите и имобилайзерите работят по различен начин, въпреки че и двете системи могат да предотвратят евентуална кражба. Поради това не бива да се бъркат двата вида системи. Към имобилайзера няма предупредителни звукови и светлинни сигнали.

Алармените системи за автомобили могат да бъдат разделени на два основни вида – OEM и Aftеmarket. Първите са тези, които се инсталират още в завода производител на автомобила. Aftеmarket алармите за автомобили могат да бъдат монтирани по всяко време, било то от дилъра, или вече от собственика на автомобила. Алармата на автомобила се активира и деактивира по всяко време, с помощта на дистанционно управление. Задействането на автомобилната аларма може да бъде различно и зависи от марката и модела на автомобила, както и от марката и модела на самата автоалармена система.

Резервните части за автомобилните аларми се произвеждат така, че да бъдат съвместими с всички  12 волтови електрически системи. Това означава, че те не са различни за различните автомобили. В сайта ще намерите всичко, от което се нуждаете, от категория защита и аларма – ключове, дистанционни, аларми, релета, централни механизми и т.н.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 14:53:35 +0000
Оригинални авточасти за БМВ http://koli.lzyi.com/item/28-оригинални-авточасти-за-бмв http://koli.lzyi.com/item/28-оригинални-авточасти-за-бмв

Скъпите коли са стремеж на всеки човек и кой не иска да има лъскаво БМВ с което да кара по улиците и да се чувства на седмото небе. На всеки му се иска една такава кола, но с притежанието й идват и големите разходи за поддръжка, които не трябва да пренебрегвате в никакъв случай.

Знайте, че когато купувате такава скъпа кола плащанията не спират до тук, особено когато говорим за БМВ. Интересното за тази марка е не само, че е една от най-предпочитаните днес, но и фактът, че е № 1 от 1917 година до днес. Това определено са много години на върха в пазар, който непрекъснато се развива и модернизира. Интересно е да знаете, че компанията е създала първата си лека кола няколко години след като е създадена, през 1927 година, която е известна като Dixi, една от най-луксозните за времето си. Така още с първата си кола компанията налага класа, лукс и води модата в автомобилостроенето.

Трябва да ви кажем, че когато купувате БМВ нема как да си позволите да не купувате и оригинални части за подмяна на износените. Факт е, че тези части са доста скъпи, но пък щом сте имали толкова пари за тази кола ще имате и за оригинални части, които да ви гарантират сигурност и спокойствие на пътя. Факт е, че компанията е много строга по отношение на качеството, детайлите и прецизната изработка. Това е така, защото именно точните части могат да ви осигурят комфорт и сигурност, за това когато искате да смените някоя част от скъпата си кола се обърнете към специализиран магазин на марката за продажба на авточасти или към официален представител на БМВ.

Това ще ви даде гаранции за дългосрочна употреба, сигурност и удобство, към което се стремите, за което сте купили и уникалното си БМВ и с което много се гордеете. 

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 14:53:06 +0000
Покупка на нови гуми – какво трябва да знаем? http://koli.lzyi.com/item/27-покупка-на-нови-гуми-–-какво-трябва-да-знаем http://koli.lzyi.com/item/27-покупка-на-нови-гуми-–-какво-трябва-да-знаем

Сезонът за смяна на гумите вече чука на вратата и трябва да обърнем повече внимание на колата си и да я прегледаме из основи. Поддръжката на возилото ви е много важна и то не само при сезонните смени на гумите, а като цяло трябва да се грижите за колата си, за да не ви остави на пътя. Това е основното правило, от което трябва да се ръководи всеки един шофьор, за да шофира комфортно, сигурно и безопасно.

За целта ви трябва време за по-обстоен преглед и ако намерите някоя част за подмяна е добре да се погрижите на време и разбира се да знаете какво точно да купите. Една от важните покупки е на правилните гуми. Важно е да сте на ясно какви джанти ползвате и колко са големи, както и за какъв сезон купувате гумите, дали да са летни или зимни. От значение тук е и двигателят и мощността й. Характеристиките на гумите са наистина много и лесно можете да се подведете ако не сте на ясно с всичко по автомобилът си. Факт е, че за всяка кола има подходящи гуми и не трябва да ги бъркаме с други, за да не пострадаме или в най-добрият случай да не се износят бързо.

Ако не знаете какво точно да гледате или какво означават съкращенията по гумите е добре да посетите този блог, където да се запознаете в детайли с всичко.

Едно от най-известните съкращения, които можете да срещнете е 225/60R15 96W. Това трябва да знаете е, че първата цифра означава ширината на гумите в милиметри, след което е височината в процент спрямо ширината. След това е изписана буква, която показва радиуса, а след това е индексът за товароносимостта на гумата и този за скоростта. Подробности можете да научите от нашия сайт, за всеки един модел кола.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 14:52:41 +0000
Двигатели за автомобили http://koli.lzyi.com/item/26-двигатели-за-автомобили http://koli.lzyi.com/item/26-двигатели-за-автомобили

Всеки шофьор трябва много добре да познава колата си, а това се налага защото по този начин ще можете сами да прецените дали върви нормално и дали ще трябва да подменяте някоя част от него, както и точно коя ако не е наред.

Хубаво е да знаете най-вече какъв е двигателят ви, защото от него зависи и нормалната работа на возилото. Всичкото това познание се налага, за да можете да спестите средства при покупка на счупените или износените части и то без да се налага да ходите на механик, който да ви вземе солидна сума само за преглед.  

В тази статия ще ви обясним някои основни правила за двигателя, без който неможе да се придвижва нито една кола. Това, което трябва да знаете е, че колите с вътрешно горене и работят на дизел, бензин или друго гориво. Системата е доста сложна, но за сметка на това е последователна и лесно можете да я разберете. Трябва да знаете, че в горивната камера се засмуква въздух и гориво, които се възпламеняват от искра, които пък на свой ред изтласкват буталото в цилиндъра и така започва задвижването на колата.

Интересно е да разберете и, че двигателите се определятот това колко цилиндри имат, защото всеки цилиндър има отделна горивна камера, от което пък зависи мощността на колата.

От значение е да знаете и, че за нормалната работа на двигателя е нужно смазване или така познатото ни масло, което удължава живота на двигателя и спомага за нормалната му работа.

Факт е, че в картера има определено количество масло, което трябва да се следи да е в нормалните граници, нито повече, нито по-малко. Не трябва да забравяте, че въпреки доливането маслото се сменя на определени километри, защото в него се натрупват частици, които могат да съсипят двигателя ви, за това следете характеристиките на колата си.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Коли Mon, 23 Sep 2013 14:51:40 +0000