Научете повече за авточастите на вашия автомобил

Полезни материали за различни части на вашия автомобил. Научете и поправете или изберете вашата нова част без консултант.

Поддръжка на климатика

Всеки шофьор знае колко е важно в колата си да има климатик и да е работещ. Нуждата от него се усеща най-вече през големите горещини на лятото и през мразовитите зимни дни, и всеки знае колко е неприятно когато той не работи. Именно за това ще ви разкажем малко повече за климатиците в колата и с какви проблеми можете да се сблъскате и как трябва да ги предотвратите.

Това, което трябва да знаете е, че климатика е част от охладителната система на автомобила, въпреки, че доста често забравяме за неговата поддръжка, което никак не е добре. За това трябва освен на другите части на колата да се грижите и за климатика, ако не искате да изпаднете в неприятна ситуация.

Ще ви обърнем внимание как се поддържа правилно климатичната система през зимата и какво точно трябва да правите. Трябва да знаете, че въпреки, че не ви е толкова студено в даден ден трябва да пуснете климатика да поработи, правете това задължително поне два пъти в месеца. Това се налага за да не амортизира системата и елементите от които е направена.

Другият важен момент при минусови температури и проблеми с обледяването на колата ви е да пуснете климатика и да изчакате да си свърши работата, а това става като изсушава въздуха в купето на колата и така размръзва стъклата, като сте го пуснали на повече градуси.

Другото важно нещо, което не трябва да пропускате и да следите е уплътненията на маркучите на климатичната системаи филтрите, които трябва да чистите редовно. И на последно място е профилактиката, която е наложителна за добрата работа на цялата климатична система, а тя най-добре се прави в сервиз, от човек който си разбира от работата и може навреме да отстрани неизправностите и да ви „спаси“ от неприятно усещане и така да си спестите доста пари.