Научете повече за авточастите на вашия автомобил

Полезни материали за различни части на вашия автомобил. Научете и поправете или изберете вашата нова част без консултант.

Как да разбера дали катализатора е за смяна

Доста от нас не са на ясно с авточастите по колата си, а и не е нужно всеки да разбира от всичко, но е добре да знаете кога нещо не е наред в катализаторът на возилото ви и как действително работи. Именно поради тази причина ние ще се опитаме да ви обясним принципът му на работа.

Това, което трябва да знаете е, че катализаторът улавя изгорелите газове от возилото ви и не позволява да навлязат в атмосферата и да замърсят безвъзвратно околната среда. Във всеки автомобил трябва да има катализатор, който е във форма на гърне и е поставен между двигателя и ауспуха.

Интересен факт е, че катализаторите са задължителни в много държави и са на пазара още от 1975 г. Интересно е да знаете и как е устроен.

Първото, което ще ви кажем е, че катализаторите са много издръжливи и колата ви може да сдаде багажа заедно с тях от старост. Цялото действие всъщност се извършва от вътрешността му където има пореста пита с множество канали от керамика или метал, на които стените са покрити от ценни метали, като платина, паладий и родий, които в съприкосновение с газовете образуват химична реакция и пречистват вредните газове.

Факт е, че има оксидационни катализатори, които са доста по-скъпи заради металите в тях, а редукционните преобразуват азотния оксид в азот и кислород.

Интересно е да знаете, че на годишния технически преглед се измерва и количеството на изгорелите газове и ако катализаторът ви не е в ред или нямате няма как да минете прегледа.

Ако той не е в ред може да се е запушил и трябва го прочистите или подмените, а това може да стане само при повреда в колата като  лош реглаж, недобро уплътнение, лоши запалителни свещи и други.

Преглеждайте катализатора и се грижете за стартовата система, за да си нямате проблеми.